Οι καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη έγιναν περισσότερο από ορατές στη Γροιλανδία, όπου το 2019 οι πάγοι της νησιωτικής χώρας έλιωσαν με ρυθμούς ταχύτερους από ποτέ, προκαλώντας ανησυχία για τις παράκτιες πόλεις.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Alfred Wegener για τις Έρευνες στη Θάλασσα και τους Πόλους, που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Communications Earth and Environment, το στρώμα πάγου που καλύπτει τη Γροιλανδία, μια αυτόνομη χώρα που ανήκει στη Δανία, έχασε 532 δισ. τόνους πάγου, εκ των οποίων τα 223 δισ. μόνο τον Ιούλιο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι από το 2003 έως το 2016 έχανε κατά μέσο όρο περίπου 255 δισ. τόνους πάγου.
Η Γροιλανδία βρίσκεται μεταξύ της Αρκτικής Θάλασσας και του Ατλαντικού και το 79% του εδάφους της καλύπτεται από πάγο.
Σύμφωνα με τον ειδικό στους παγετώνες, Ίνγκο Σάσγκεν, «τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι όχι μόνο το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας είναι εκτός ισορροπίας, αλλά ότι θα μπορούσε να χαθεί πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια».
Προηγούμενη έρευνα έδειχνε ότι το στρώμα πάγου έχει λιώσε σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν υπάρχει γυρισμός.
Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά την Ανταρκτική, και το λιώσιμό του αυξάνει το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας κατά ένα χιλιοστό τον χρόνο. Ωστόσο, όσο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη, αυτό θα γίνεται όλο και χειρότερο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Γροιλανδία έχασε μέσα σε ένα χρόνο το 15% του στρώματος πάγου, ποσοστό ρεκόρ.
Σύμφωνα με τον Σάσγκεν, σε αυτό συνέβαλαν οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ήπια χιονόπτωση, αλλά και την ανεπάρκεια νεφώσεων, με αποτέλεσμα ο πάγος να είναι εκτεθειμένος στον ήλιο.
Ο επιστήμονας εξήγησε ότι το ανησυχητικό είναι ότι ζούμε «ακραίες καταστάσεις» και όσο αυτές πολλαπλασιάζονται, «και εμείς δεν καταλαβαίνουμε πώς λειτουργούν, δεν θα ξέρουμε πώς να τις αντιμετωπίσουμε».
Όλα συνδέονται και με την αύξηση του ύψους της θάλασσας, που αναμένεται μέχρι το τέλος του αιώνα να έχει αυξηθεί κατά ένα μέτρο, προκαλώντας πλημμύρες, ακόμη και βύθιση παράκτιων περιοχών και πόλεων. Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να κινδυνεύσουν να χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.
Σύμφωνα με τον Σάσγκεν, ο μόνος τρόπος να επιβραδύνουμε την υπερθέρμανση του πλανήτης και να αποτρέψουμε το ακραίο λιώσιμο των πάγων είναι να λάβουμε τώρα μέτρα, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
«Η διαδικασία αυτή δεν θα κρατήσει λίγο, 4, 10 ή 100 χρόνια. Θα είναι μακρά και μόλις αρχίσαμε να βλέπουμε την αρχή», τόνισε.